Имало едно време едно дете, което веднъж открило съкровище. Но

...
 Имало едно време едно дете, което веднъж открило съкровище. Но
Коментари Харесай

Първата чернова на „Малкият принц“

 

" Имало едно време едно дете, което един път разкрило богатство. Но то се оказало компликация за детето, чиито очи не можели да го схванат, а ръцете му - да държат и най-после те били обзети от горест ".

Така в писмо до възлюбената си – художничката Консуело Сунсин-Сандовал, писателят Антоан дьо Сент-Екзюпери демонстрира първата чернова на началото на литературния шедьовър „ Малкият принц “. Писмото на писателя е написано в Буенос Айрес през есента на 1930 година, 12 години преди да бъде издадена книгата за първи път.

Общо 170 неиздадени до момента писма сред двамата влюбени са най-голямата изненада на новооткритата галерия в Лион „ Малкият принц на планетата на хората “, включена в програмата на тържествата във връзка 75-ата годишнина от публикуването във Франция на повестта, заяви ТАСС. Изложбата ще е налична до ноември.

Шедьовърът, публикуван в Париж напролет на първата следвоенна година, е преведен на 457 езика по света и по брой преводи отстъпва единствено на Библията. 200 милиона копия са продадени в целия свят.

Тържествата означават и 120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери, написал първата си приказка едвам 6-годишен.

Музата на най-известната му повест с приказки е Консуело от Салвадор, щерка на богати земевладелци, своенравна, експанзивна, капризна и избухлива, само че Антоан я обожавал. Именно тя е първообразът на Розата от „ Малкия принц ”. Зад облика на Лисицата пък се крие най-хубавата другарка на Екзюпери Силвия Рейнхард.

За същинската причина, въодушевила Екзюпери да напише „ Малкия принц ” има версия, че е  „ Малката нимфа ” на Андерсен, приказката, която прочел след възобновяване от следващата си самолетна злополука.

Твърди се, че първият образец на книгата преди окончателните редакции я е видяла не Консуело, а негов другар. Заминавайки на фронта, Сент-Екзюпери оставил сплескан плик с черновата на масичка в преддверието на дома на собствен другар. 140-страничния ръкопис бил задраскван, редактиран, написан с неразбираем почерк и затрупан с петна от кафе и изгорено от цигари. В бележката към него пишело:

„ Искам да ти подаря нещо удивително, само че това е всичко, което имам ”.

Сент-Екзюпери написва повестта до момента в който спи в хотел в Ню Йорк през 1942 година, а тя се появява във Франция едвам две години след гибелта на писателя през 1944 година

По време на разследваща задача самолетът му изчезва и дълго никой не знае какво се е случило. Едва през 1998 година покрай Марсилия е открита сребърната идентификационна гривна на Антоан дьо Сент Екзюпери. През 2004 година са открити останките от неговия аероплан Lockheed P-38 Lightning.

Правата върху литературното му завещание се поделят сред вдовицата, която умира през 1979 година и други родственици на писателя. Защитени са за 88 години, т.е. до 2032 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР